miljø og indeklima

Ved konventionel rengøring er den store synder naturligvis alle de kemikalier, som bliver brugt til at rengøre med.

I dag er det dog muligt at holde rent med produkter der i høj grad skåner miljøet og det drikkevand vi er heldige at have i undergrunden.

Serviceteamet anvender midler der er svanemærkede eller økologiske.

REN & FRISK LUFT:

Det er altid en god idé at lufte godt ud et par gange om dagen, da frisk luft er det aller vigtigste ved godt indeklima. I dag er det dog et problem at mange af de dufte, vi omgiver os med, er kemiske og ikke organiske. desuden er de kemiske dufte så kraftige, at de hænger i luften meget længe og er svære, at få til at forsvinde fra tøj der er vasket i duftende vaskemiddel, fra de møbler som tøjet har haft kontakt med osv.

De fleste ved at kemikalier er dårlige for naturen, men da kemikalier er i de fleste ting, påvirker de efterhånden også indeklimaet i vores hjem og på kontorene. Faktisk er kemikalierne blevet så kraftige at 25% af Danmarks befolkning bliver dårlige af dem.

Når man køber et nyt møbel og pakker det ud af papkassen, kan møblet ofte afgive en masse lugt i begyndelsen. Det er kemikalier i både plastik, træbehandling, tekstiler, farvestoffer etc som afdunster. Det kan derfor være god idé at skrue op for varmen og forlade rummet, som møblerne står i. Luft ud et par gange om dagen i et par dage, hvorefter lugten burde aftage. varmen får afdunstningen til at ske hurtigere.

Nogle forældre kan overveje at gøre det samme med nyt legetøj, da meget legetøj er parfumeret.

I dag er det ikke kun børn, som er ekstra sårbare over for dufte, men alle mennesker. Det er selvsagt at der kun må bruges neutrale produkter til børn, men voksne har heller ikke godt af alle de kemikalier.

Svanemærket og Astma- & Allergiforeningens mærke er gode vejvisere til et bedre indeklima og en sundere livsstil. Vælg i det hele taget produkter uden duft, hvis I vil vælge fornuftigt.

DUFTNEUTRALE VIRKSOMHEDER:

Nogle institutioner og kontorer har allerede, for flere år siden, valgt at have en duftpolitik. Det betyder, i de fleste tilfælde, at det er forbudt, at møde op på arbejdspladsen i tøj, der er vasket i duftende vaskemiddel, parfume, duftende cremer, duftende hårspray og man ser helst også, at deodoranten er duftneutral.

Er i en virksomhed der har direkte kontakt med kunder og har et kontor, hvor i sidder flere sammen, er det en god idé at have en duftpolitik. Fordelen er naturligvis at man på den måde kan imødekomme alle kunder og samtidig får et bedre indeklima på arbejdspladsen.
Det kan være svært både som kunde og kollega at fortælle andre, at man føler sig generet af deres lugte.

FAKTA:

Der er næsten lige så mange mennesker, der ikke bryder sig om parfume, som mennesker der sætter pris på duftene.

Langt de fleste synes godt om deres egen duft og mindre godt om andres. Man kan typisk ikke lugte sin egen duft, men det kan andre sagtens. Det er vigtig viden når man skal ud blandt andre mennesker.

Duftene der findes i rigtig mange ting er kemiske. lugten bliver fastholdt/forlænget med en organisk olie og selvom olien er et restprodukt af petrolium, er det værste faktisk at den sørger for at fastholde de kemiske og duftende giftstoffer, så de lugter i lang tid. Det er der nogle der synes om, men også et stigende antal der bliver rigtigt syge af.

Det er blevet til en sygdom der hedder MCS: Multiple Chemicle Sensitivity. Symptomerne er mange, fra hovedpine, træthed, svimmelhed, hedeture, irritation til klaustrofobi, kvælningsfornemmelser, kradsen i halsen og en smag og følelse af sæbe i gane, svælg og hals.

ET PAR GODE RÅD:

Det er godt altid at holde sig til neutrale vaskemidler, som f.eks Änglamark, der netop er blevet kåret til det bedste vaskemiddel i Norden. Änglamark er tilmed svanemærket og fås i flydende form til både farvet og hvidt tøj.

Brug ALDRIG skyllemiddel;
når tøj føles blødt efter vask med skyllemiddel er det fordi skyllemidlet indkapsler tøjet og sæberesterne. Det betyder at det føles blødt, fordi man bliver kørt ind i skyllemiddel og sæberester. Ydermere er det næsten umuligt at fjerne skyllemiddel og nogle vaskemidler fra tøjet. Skyllemiddel indeholder opløsningsmiddel, som er stærkt allergifremkaldende.

Undlad at bruge barbersprit, parfume og Edt.

Tal kollegerne imellem om der er et behov for også at bruge neutral shampoo.

Vælg en håndsæbe uden duft, da der let sker overførsel med hænderne.

Der findes henvisninger på vores side med links.